Recepten Raclette

Clettas of fingerfood

Coquilles in de schelp met raclette

Voor 4 personen – bereidingstijd ca. 15 min

Ingrediënten:

  • 8/12 coquilles, noten
  • 4 coquille schelpen
  • 150-200 g Emmi raclette kaas, geraspt
  • 1 glas droge witte wijn, b.v. een Chardonnay
  • 1 limoen, geraspt
  • ¼ chili peper rood, in rag fijne reepjes

 

Extra nodig: grillpan

 

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 220C.
  • Verdeel bijna alle geraspte kaas over schelpen. Hou wat achter om later over het gerecht te strooien.
  • Bak de coquilles 2 min op een hete grill. Leg ze op de kaas in de schelp. Besprenkel met de wijn. Laat nog ca. 5 min in de oven bakken.
  • Haal uit de oven en bestrooi met limoenrasp, chili en extra kaas naar wens.

 

Schenk de rest van de wijn door bij het gerecht.

Tip: bak de gesneden chili een paar minuten in wat olie, zo gaat de meeste scherpte er af.

Flammkuchen raclette

Flammkuchen raclette met gerookte zalm&asperges en bresaola&vijgen

8 stuks  – bereidingstijd ca. 15 min + 1 uur rijzen

Ingrediënten:

Voor de bodem

  • 350 g bloem + wat om te bestuiven
  • 1 zakje droge gist (7 g)
  • 190 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zout

 

Voor de topping:

  • 200 g crème fraîche
  • 500 g Emmi raclette kaas, geraspt
  • 100 g bresaola, Italiaanse gedroogde dun gesneden ossenhaas
  • 3 verse vijgen, steeltje eraf en in parten gesneden
  • 150 g gerookte zalm
  • Handvol kleine groene asperges
  • Handvol kervel, grof gehakt
  • Peper uit de molen
  • Olijfolie extra vierge

 

Extra nodig: deegroller, bakpapier

Bereiden:

 

  •  Meng voor de bodem de bloem, gist, water, olie en zout. Kneed ca. 5 min. tot een soepel deeg. Laat het deeg in een kom onder een vochtige doek op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220C. Snij het deeg in 8 gelijke stukken. Bestuif het werkblad en rol het deeg per 2 heel dun uit.
  • Besmeer het deeg met de crème fraîche en bestrooi rijkelijk met de kaas. Maak er 4 met zalm&asperges en 4 met bresaola&vijg. Bestrooi met peper en bak de flammkuchen in ca. 8-10 min af in de hete oven. Bedruppel vlak voor serveren met wat extra vierge olijfolie en bestrooi met kervel.

 

Andere variaties op deze Emmi raclette flammkuchen kunnen zijn: raclette, pancetta en rode ui. Raclette, zongedroogde tomaten en knoflook olie.

Streetfood

Gegrilde bloemkool met gesmolten raclette kaas, kruiden dressing, pijnboompitten en granaatappel

Voor 4 personen – bereidingstijd ca. 30 min

Ingrediënten:

  • 2 kleine bloemkolen
  • olijfolie
  • 1 pak Emmi raclette kaas in plakken, 200 g

 

Voor de saus:

  •  ¼ bos basilicum
  • ¼ bos platte peterselie
  • 1 el kappers
  • 1 teen knoflook, schoongemaakt
  • 1 tl chili flake
  • ca. 100 ml olijfolie extra vierge
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd
  • 2 el granaatappelpitten

 

Bereiden:

  • Verwarm de hete lucht oven voor op 180C.
  • Verwijder het groene blad van de bloemkool. Snij 1 cm van de steel af. Trek de bloemkool uit elkaar in grove stukken. Blancheer deze ca. 3-4 min. Spoel koud af en dep goed droog. Snij in kleinere delen. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Zet koud weg.
  • Draai in de keukenmachine de basilicum, peterselie, kappers,  knoflook, chili flakes en de olie tot een egale dressing. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet een ruime ovenschaal klaar. Grill de bloemkoolstukken ca. 5 min aan alle kanten. Verdeel de bloemkool in schaal en leg de raclette erop. Laat de raclette in de oven smelten.
  • Serveer direct met de dressing, pijnboom- en de granaatappel pitten.

 

Het grillen geeft een heerlijke smaak aan dit gerecht. Alleen roosteren in de oven met de kaas erop is ook heerlijk. Ook voor op de bbq is dit een ideaal en gezond gerecht om te maken.

Kerstmis

Geroosterde heldere aardappel bouillon met canelles van Raclette en gerookte eendenborst

Voor 4 personen – bereidingstijd ca. 60 min

Ingrediënten:

  • 1,5-2 kg zoete aardappel, niet schillen, schoon geboend, in kleine gelijke stukken gesneden
  • 3 el olijfolie
  • 5 tenen knoflook, geplet en gepeld
  • Peper en zout
  • 75 g Emmi raclette kaas, fijn geraspt
  • 1 el bieslook, fijn gehakt
  • ½ bos salie
  • ca. 150 ml olie om in te frituren, b.v. maïsolie
  • 75 g gerookte eendenborst, fijn gesneden

 

Bereiden:

  • Verwarm de hete lucht oven voor op 180 C.
  • Bekleed een bakplaat/ovenschaal met bakpapier. Spreid de aardappelen erover uit en hussel om met olie, knoflook, peper en zout. Rooster 30-40 min. in de hete oven. De aardappelen moeten donker kleuren. Dit geeft een heerlijke smaak af aan de bouillon.
  • Maak ondertussen het raclette-mascarpone mengsel voor de canelles. Roer de kaas met de mascarpone, bieslook, peper en zout door elkaar. Zet koud tot gebruik.
  • Haal de aardappelen, als ze goed verkleurd en gaar zijn, uit de oven. Zet direct op met ca. 2 ltr koud water en enkele takjes salie. Breng tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat 15 min zachtjes pruttelen. De bouillon blijft helder als je de aardappelen niet laat koken. Zeef de bouillon. Vang het vocht op. Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
  • Verwarm in een steelpan 1 cm olie. Pluk ca. 12 blaadjes salie en bak ze in de hete olie bros in ca. 2-3 min. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de canelles voor in de bouillon. Die zie je op de foto. Deze maak je door het kaasmengsel om en om tussen twee eetlepels te scheppen. Doe dit met twee lepels van gelijke grootte. Doop de lepels eerst in koud water. Dit voorkomt plakken.
  • Leg de canelles in het bord en schenk de bouillon er bij. Bestrooi de canelles met de gesneden eendenborst. Serveer de salie erbij.

Tip: lekker met een stuk knoflook brood erbij of een cracker met zeezout en rozemarijn.

Picknick en of Pasen

Gevuld brood met raclette kaas, geroosterde paprika, olijven en kwartel ei

Voor 4 personen – bereidingstijd ca. 15 min

Ingrediënten:

  • 4 ambachtelijk bolle broodjes, afgebakken
  • 4 el mosterd mayonaise
  • 340-400 g raclette kaas, geraspt
  • 1 pot geroosterde paprika, uitgelekt en in repen gesneden
  • 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
  • 2 el kappertjes
  • 2 el Taggia olijven zonder pit
  • 8 kwartel eieren, gekookt en gepelt
  • peper uit de molen

Extra nodig: plastic folie

 

Bereiden:

  • Snij de kapjes van het brood. Hol ze uit. Laat één cm korst staan.
  • Besmeer de holte met mosterdmayonaise. Vul het brood om en om met een laag kaas, goed aandrukken. Dan een laag paprika met rode ui, kappertjes en olijven. Verdeel de eieren er ook in. Druk elke laag goed aan. Ga door tot het brood vol zit. Leg het kapje erop en verpak stevig in plastic folie. Laat min. 1 uur in de koelkast liggen.

    Paneermeel maken: verwerk het brood dat je door het uithollen overhoudt tot paneermeel. Verwarm de hete lucht oven voor op 80C. Spreid het brood uit op met een bakpapier beklede ovenplaat. Schuif in de oven en droog het helemaal uit. Je kunt het na ca. 30-45 min met je handen verkruimelen tot paneermeel.  Mits goed droog kun je dit ca. 1-2 weken afgesloten bewaren.

 

 

Tip: bereid het brood de avond van te voren. Lekker met: een koude zoet fruitige wijn of juist een droge soort van de Chardonnay-druif.

Fastfood/streetfood

Raclette twister

Voor 10 stuks – bereidingstijd ca. 15 min

Ingrediënten:

  • 10 kleine kruimige aardappelen van gelijke grootte, gewassen
  • 100 g Emmi raclette kaas, fijn geraspt + wat extra om te bestrooien
  • 2 el bloem
  • peper en zout
  • olie om te frituren, bv maïs- of arachideolie

 

Extra nodig: frituurpan, keukenmachine, aardappel twister, lange prikkers

 

Bereiden:

  • Verwarm de frituurpan tot 180C. Of giet 5-6 cm olie in een wijde pan en verwarm tot 180C.
  • Maak in de keukenmachine een beslag van de geraspte kaas, 100 ml water, 2 el bloem, peper en zout. Draai tot een dun vloeibaar beslag. Indien nodig meer water toevoegen. Schenk in een ondiepe langwerpige bak, waar de twisters in passen. Zet klaar.
  • Draai de aardappel tot spiraalvorm aan een lange prikker.
    Prik de prikker door de aardappel in de lengte. Pak een mes en snij de aardappel tot je met je mes bij de prikker komt. Laat het mes er in zitten en draai de aardappel langs je mes om zo een spiraal te maken.
  • Laat op keukenpapier uit lekken en bestrooi als ze heet zijn met extra kaas. Eet direct.

 

 

Tip: Het raclette beslag of strooisel kun je extra smaak geven met b.v.:  gedroogde oregano, chilipoeder, knoflookpoeder of zwart sesamzaad.

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief